Halstermak maken

Een veulen halstermak maken het is verstandig een veulen zo snel mogelijk halstermak te maken. Dat wil niet alleen zeggen dat het dier een halsterdraagt, maar ook dathet halster zonder problemen aan- en uitgedaan kan worden. Houd steeds voor ogen dat een angstig dier geen verkeerde bedoelingen heeft. Aai voorzichtig het hele hoofd. Blijft het veulig hier rustig onder dan kan je het halster omdoen.
Zodra het halster door het veulen is geaccepteerd, kan je hem aan het halster gaan geleiden. Begin met kleine stukjes, en ga in het begin niet te ver van de moeder vandaan.  Je zal merken dat het veulen protesteert als je hen te ver van zijn soortgenoten wegleidt. Trek je hier niet te veel van aan : Het veulen moet leren dat hij zijn kudde-instinct soms zal moeten onderdrukken om jou te gehoorzamen

Een paard wordt altijd vanaf de linkerkant benaderd. Je loopt tijdens het geleiden aan het halster dan ook altijd aan de linkerzijde van het veulen. Met uw rechterhand houdt u het halstertouw vast, dicht bij het hoofd, ruim onder de musketonhaak. Het halstertouw strak voor u lichaam langs en met je linkhand houdt je het ruim voor het uiteinde vast. Mocht het veulen zich losrukken uit je rechterhand, dan heb je het touw altijd nog in je linkerhand. Het paard loopt dus rechts van je, met zijn half of schouder naast je.

Het veulen weigert mee te lopen.
Als een angstig veulen niet mee wil lopen, ga er dan niet uit alle macht aan staan trekken. Probeer hem te overreden door tegen hem te praten en hem op zijn gemak te stellen. Mocht dit geen effect hebben, dan is het verstandig hulp in te roepen. Vraag je assistent het veulen zachtjes naar voren te duwen of met de hand op de billen te tikken. De begleider kan beter niet direct achter het veilen gaan staan: scherpe veulenhoefjes doen namelijk ook erg zeer. Maar wat er ook gebeurt: geef niet op! Door op te geven, leer je het dier dat als hij weigert hij onder zijn werk uit kan komen. Als een halstarrig veulen ook maar één stap met je meeloopt, laat het halstertouw dan onmiddelijk wat losser en beloon hem uitbindig en laat hem terug gaan naar de wei een betere beloning voor een veulen is er (nog) niet.

Wanneer het veulen zich door steigeren probeert te ontrekken aan de druk van het halster (en dat zal elk veulen hoogstwaarschijnlijk een of meerdere keren proberen) , is er slechts één goede manier om dit af te leren: door het veulen te leren dat dit verzet geen zin heeft. Leer hem dat er maar één manier is om druk aan het halster te ontkomen en dat is mee lopen. Als een veulen zich probeert te ontrekken aan druk die het halster achter zijn oren veroorzaakt, wil dat overigens niet zeggen dat het dier gewoon vervelend is,. Zijn reactie om bijvoorbeeld te gaan steigeren heeft waarschijnlijk meer te maken met een instictieve angst. Zijn vluchtinstinct wordt geactiveerd door de druk achter zijn oren en het veulen geeft tegendruk door te steigeren. heb hiervoor begrip. Straf het dier niet, maar houd de druk op het halstertouw dtotdat het dier dichter bij je komt, en de druk achter zijn oren dus vanzelf vermindert. Beloon het dier daarna uitbundig, en loop weer enkele stappen verder. Onthoud: zolang het veulen op de achterbenen staat mag de druk van het halster niet verminderd worden, maar laat het halstertouw onmiddelijk vieren zodra het weer op alle benen staat. Laat het halstertouw nooit plotseling vieren wanneer het veulen nog op de achterbenen staat, Je kan wel voorspellen wat de gevolgen hiervan zijn. Een paard kan zijn rug en hals ernstig en onherstelbaar beschadigen wanner het achterover klapt! En mochten rug en hals onbeschadigd zijn, dan is zijn vertrouwen die zo belangrijk is in jou ernstig beschadigd!

Steigeren kan ook trouwens een uiting zijn van speelsheid. Maar niet een gewenste uiting.

Breng het veulen ervan op de hoogte dat je er niet van gediend bent wanneer het veulen zijn vreugde manifesteert. Het kan een leuk gezich zijn, zo'n vrolijk steigerend veulen, maar wanneer het dier zich deze gewoonte aanleert, heb je het over drie jaar een 'vrolijk' steigerend paard, en dan zal zijn gedrag je vast niet meer vertederen. Pas op voor maaiende voorbenen en blijf buiten bereik van de scherpe hoefjes. Accepteer dat een veulen af en toe een dolle bui heeft, maar probeer altijd consequent te blijven. Het is verstandig het paard al op jonge leefdtijd te leren dat hij zich niet in jou bijzijn zo dient te gedragen.

Veulens zijn speels en levenslustig, en die speelsheid wordt vaak geuit door baldadig gedrag. Toch hoort het dier te leren dat hij zijn snelheid aan jou moet aanpassen. Wanneer het veulen te hard voorbijloopt, kan je het beste het halstertouw even mee laten vieren, totdat hij haast voorbij is. om vervolgens door middel van een fel rukje aan het touw te corrigeren. Zo leer je het veulen dat hij bij jou moet blijven. Zorg ervoor dat het halstertouw niet steeds strak gespannen is. Laat het touw regelmatig vieren en beloon het veulen, zodat hij begrijpt wat de bedoeling is.
Mocht het veulen, ondanks je correctie, je toch nog voorbij blijven stormen (een beetje kleuter, peuter gedrag) dan kan je hem corrigeren door je linkerhand met daarin het uiteinde van het halstertouw of een zweepje voor zijn gezicht te houden. Stuur hem op deze manier terug naar zijn plaats : naast jou. Probeer te voorkomen dat het dier rondjes om je heen gaat lopen. Zulk hindelijk gedrag is moeilijk af te leren. Natuurlijk sta je hem niet in het gezicht! Een hef hand of het zweepje als een soort slagboom; tot hier en niet verder is voldoende.